pondělí 14. září 2020

Společnost, průmysl, výroba a předpisy za koronaviru

Jen heslovité úvahy v březnu 2020 plus dodatky v září 2020.

--- --- --- Březen 2020 --- --- ---

V ČR probíhá epidemie (přesněji snažíme se propuknutí epidemie zabránit) a je nedostatek ochranných zdravotních prostředků. Lidé šijí sami alespoň roušky a dodávají je zdarma do nemocnic, hasičům, domovů důchodců a dalším důležitým povětšinou státním složkám. Je nedostatek dezinfekce a dalšího materiálu. Je nedostatek ochranných zdravotnických oblečení a podobně.

Přitom ČR je vyspělou průmyslovou zemí. Máme zde několik textilních továren plus spoustu průmyslových továren. Jedna taková továrna je mnohonásobně produktivnější, než stádo domácích švadlenek. Je doba krize, pročpak stát neobjednává u nich ochranné textilie a musí se vozit z Číny? Vždyť by to byla příležitost pro český průmysl. Vím že ty firmy šijí sami na svůj popud a prodávají, ale situace by byla zcela jiná kdyby dostali závazné velké zakázky.

Máme zde likérky a destilérky. Vyrábí se zde technický líh (denaturovaný), máme zde chemičky vyrábějící chlor ve velkém. Jaktože je nedostatek dezinfekce?

A do toho se zjistí, že jeden výrobce lihovin zareagoval a zkusil vyrábět dezinfekci. Ale dostal od celní správy (spravuje daně z lihu) rozkaz, že s tím musí okamžitě skončit, protože na to nemá papíry. Je jedno jestli to umí a že je to z pohledu zdraví obyvatelstva v době krize potřeba, prostě nemá papíry tak to dělat nebude, nebo na něj zakleknou! Tak přestal.

Nebo biologická laboratoř (byť veterinární) vytvoří test na koronavirus dle učebnic a již známých postupů a testů. Test je optimalizovaný, levnější, o něco rychlejší a z u nás dostupných prostředků. A co se stane? Stát je nejdříve zkusí zašlapat a až když je z ostudy kabát, tak milostivě dovolí této laboratoři práci.

Přes vše co stát/vláda dělá, tak podle mě selhává. Teď by neměly být důležité papíry, kdo na co má certifikát, ale kdo co umí.

Nebo stát a vláda spíše nechce dělat víc, chce utužit moc. Chce vládnout v krizovém režimu kdy bude vliv parlamentu omezený a může si prosadit všelicos. Teď se spousta věcí přehlédne a dopady se projeví až později a to bude pozdě a nemožné to rušit.

--- --- --- Střih je září 2020 --- --- ---

Druhá vlna přichází. Tentokrát mám s tím osobní zkušenost, manželka byla nakažena v práci. Zbytek rodiny jsme negativní, ale všichni sedíme v karanténě s ní, zcela logicky a potřebujeme vědět co máme dělat dál. Poslední informaci všichni máme, že náš test byl negativní a máme kontaktovat krajskou hygienickou stanici. Nicméně krajská hygienická stanice je situací evidentně zaskočena, nemá kapacity nás vyřizovat ani nám brát telefony. Druhá vlna se teprve začíná rozbíhat a již teď nestíhají, číslo pro naši oblast je jen jedno na zavolání a telefon je tam buď trvale obsazené, nebo ho nikdo nebere. Jasně, ta jediná certifikovaná pracovnice je také jen člověk a potřebuje na záchod a oběd a po 7,5 hodinách ji končí šichta a má svůj život, to ji nikdo nebere. Vynikající příprava na situaci, kterou bylo možné s pravděpodobností nad 50% očekávat a najmout a proškolit třeba brigádníky pro alespoň základní protřídění volajících a podání základních informací, když na webu krajské hygienické stanice, byť moderním a sexy webu, nic relevantního není. Vyjma toho jednoho nedostupného čísla.

Vláda teď vyhlašuje opět povinnost roušek - ani to nesleduji, protože každý večer je to jinak než ráno a každé ráno jinak než večer. Prostě se chovám podle svého rozumu a vládní žvásty ignoruju, karanténu dodržuju byť s tím jsou obtíže.

Jsem velmi zvědav, jak to zase bude se zásobováním zdravotnickým a kritickým materiálem. Jako jeden příklad mě napadají plicní ventilátory pro nejtěžší případy zvané corovent. Ty jsou odpovědí na nedostatečné počty komplexních plicních ventilátorů, cílenou pouze na pacienty s těžkým průběhem onemocnění COVID-19. V červenci bylo na skladě připraveno pro ČR 182 kusů, na začátku září jsem někde zachytil, že je vyrobeno asi 400 kusů. Kolik jich ČR jako stát zajistila a kolik z nich objednala či přiobjednává teď , když je jasné že druhá vlna nastupuje? Lze čekat, že počty pacientů se závažným průběhem s odstupem cca 2-3 týdnů porostou. Vsadím se, že objednán a zajištěn není ani jeden, že bude potřeba vypsat výběrová řízení se lhůtami v řádu měsíců. Výběrová řízení na produkt, který vyrábí jediná firma na světě a prodává ho za zlomkovou cenu v porovnání s  komplexními plicními ventilátory. Jo takové výběrové řízení z podstaty nelze provést, protože je cílené na jedinou firmu. První právník co půjde kolem to napadne a soud to bude řešit 5 let nejméně. Mezitím Korejci to úspěšně rozprodají po světě - aspoň budou ty vyrobené ventilátory někomu k užitku když už ne nám, držím jim palce ať nenarazí na podobné byrokratické debily jako si systematicky volíme my.

Jak jsme na tom se zajištěním výrobních kapacit roušek a respirátorů příslušných tříd účinnosti? Fuj že se ptám že? Něco z Číny asi budou mít nemocnice na skladě, ale to vydrží sotva první nápor teď když se situace rozbíhá. Tohle bude mít charakter opotřebovávací války, ne jedné krátké, byť intenzivní, bitvy. Bude důležitá kontinuální dodávka a teď už je v podstatě pět minut po dvanácté si ji zajišťovat. Ale stát spí a řeší akorát roušky a změny pravidel ráno jinak než večer.

Jak jsme na tom s pokrytím domácími firmami? To zase bude velké překvapení, až na konci září 2020 nebo v průběhu října, kdy se to pořádně celoEU rozběhne jednotlivé státy zakáží vývozy a exporty a budou si syslit pro sebe protože sami budou mít málo? Jak jsme na tom s tím sprostým slovem soběstačnost (a ne jen v tom spotřebním zdravotnickém materiálu)? Ony ty firmy také potřebují nějaký čas a záruky odběru aby na to masivně přešly, protože vsadit na Černého Petra také může být lístek k bankrotu když od nich pak stát neobjedná, nebo na ně zaklekne, nebo produkci zabaví za nějakou nereálnou úřadem náhle určenou předem nečekanou cenu.

Jak jsme na tom s leteckou dopravou? Smartwings (vlastník ČSA) požádal před časem o ochranu před věřiteli (byť zabalenou do právních kliček), což je první stupeň bankrotu. Jsme jako ČR schopni zajistit dostatečný letecký most pro kritické dodávky spotřebního zdravotnického materiálu? Bude vůbec odkud, nejak o Číně a COVID-19 poslední dobou nic moc neslyším a v médiích nevidím (což nic neznamená)?

--- --- --- Závěr a predikce --- --- --

Jaro jsme díky lidem samotným zvládli. Vláda reagovala byť ne optimálně, ale přesto asi fakticky na špici EU. Díky tomu se zvýšení úmrtnosti v ČR nekonalo, novému typu nemoci navzdory. O epidemii se nedalo mluvit, protože jí bylo úspěšně zabráněno. Nicměné trpělivost lidí vyprchala. Navíc pod dojmem z jara že vlastně až o tolik nejde lze očekávat masivní švejkování, které se nám teď začne vymstívat. Vlastně již začalo, díky dovolenkářům od moře, kteří nejspíše stojí za současným předčasným zahájením druhé vlny (můj dojem ke kterému nemám tvrdá data). Jinak by druhá vlna nejspíše začala až souběžně s klasickou chřipkovou sezónou a ne již v polovině září.

V příštím cca čtvrtroce se uvidí nakolik má skepse byla oprávněná. Na jaře 2020 byl průběh mnohem lepší než jsem se obával. Kéž bych se stejně moc mýlil i dnes a byl za pár měsíců všem zase jen pro smích a klepání si na čelo. S chutí budu  mávat kloboukem na pozdrav na důkaz, že jsem jen šašek co si hraje na mušketýra od Dumase, nebo kovboje z westernu.

1 komentář:

  1. Je pravda, že ta pandemie hodně zahýbala s předpisy i s tím, jak k tomu konkrétní firmy přistupují. Na druhou stranu se to zase začíná vracet, a musím říct, že bohužel, do starých kolejí. A to mi přijde fakt jako škoda. Nedávno jsem dostal jako bezpečák vyhazov z práce jen proto, že jsem chtěl dělat ve firmě to, co nařizuje norma a legislativa. Tak tam nemají mít bezpečáka, ale nějakého chudáka, co jen odkýve to, co si přeje šéf.

    OdpovědětVymazat