středa 8. dubna 2020

Koronavirus - cílené promoření společnosti II

Dnes (8.4.2020) mi kolega poslal e-mailem reakci na můj blog ze včera. Nebudu to přesně citovat (bez svolení se to nedělá), jen shrnu: je to nereálné. Nedůvěra v policii, armádu, stát. Neschopnost a obava z velké moci a zlé vůle státních a silových složek. Nechce zemřít v nějakém koncentráku rukou lapiducha který má nějaké vedlejší zájmy, nebo je mu to prostě jedno a nezájem o pacienta.

Má reakce na to:

Tento psychologický aspekt - nedůvěra - plně chápu. Také vidím v konání státu obvykle spíše ty negativní stránky. Stejně odkázaný na cizí lidi jsi ale v nemocnici jako takové. Také musíš jen doufat že to co ti píchá sestra je to co ti říkají. Určitá míra nedůvěry až paranoi je zcela na místě. A (i) právě proto musí být od začátku nastavené jasné kontrolní mechanismy a píšu/uvažuji o nezbytnosti zapojení armády, policie a zdravotníků.

S tím že od WWII tu nic takového nebylo nepřeháníš.

Proti té paranoe ale stojí úvaha:

  1. varianta: pokud nebudeme bránit nákaze, scénář je jasný - Itálie Bergamo.
    Vyšší desítky procent populace nad 60 let umírá, často osaměle bez možnosti se dovolat jakékoli pomoci či útěchy jak prašiví psi. Lze odhadnout, že pro ČR by to bylo k těm 500 000 mrtvých převážně důchodců během 3 měsíců.
  2. varianta: držet nemocnost na uzdě, nechat společnost promořovat přirozeně v míře co zvládne zdravotnictví v tuto chvíli.
    To je to, co dělala vláda do teď. Představa je, že až se promoří dostatek lidí, tak bude možné většinu opatření odvolat a nechat jen ta nejkritičtější a nemocnost by neměla stoupat.
    Máme k dispozici jako republika cca 2 000 lůžek pro nemocné koronavirem a cca 800 dostupných respirátorů pro těžké případy. Respirátorů máme sice celkem asi 1500 jako republika, ale cca polovina z nich je potřeba i pro jiné nemocné a raněné.
    Hospitalizaci potřebuje asi 10-15% a cca 2-3% potřebují respirátor z nemocných přirozeně nakažených - napříč všemi věkovými a rizikovými skupinami. To vychází na cca 15 000 - 25 000 nakažených že zvládne naše zdravotnictví.
    Vláda mluví o tom, že chce mít cílovou hodnotu 15 000 aktuálně nakažených. To sedí se stávající kapacitou našeho zdravotnictví, Prymula evidentně ví proč to číslo říká.
    Pokud je průměrná doba nemoci 1 měsíc, tak to dává ustálený denní přírůstek 500 lidí a stejné množství se uzdravuje. Již několik dní toto číslo variuje okolo 200. Asi proto vláda uvažuje o zvolnění, pravděpodobně aby se na těch cca 500 denně dostala.
    Jenže aby ta strategie kolektivního promoření zafungovala, potřebujeme promořit mezi 30-50% populace ČR. To je z deseti milionů ... 3 až 5 milonů lidí. A tempem 15 tisíc měsíčně potrvá promořit 3 miliony lidí ... 200 měsíců = 16 let a 8 měsíců. Minimálně tak dlouho by bylo potřeba držet vyjímečný zdravotní stav a opatření.

Řešení která mě napadají:
  1. Rezignovat, uvolnit.
    Nemocnost za čas (v řádu týdnů až dvou měsíců) exploduje. Během 3 měsíců pomře velké množství důchodců plus cca 2% mladších ročníků. Během dalších asi 2 měsíců se situace zklidní. Nemocnost spadne a zdravotnictví začne zase stíhat, přírůstky úmrtí poklesnou.
    Lidé časem otupí a smíří se.
    To je přesně to co odmítám skousnout a věřím že většina lidí také. Takže jestli se takto politici rozhodnou ve jménu prosperity (nerozporuju že když se zasebevraždíme ekonomicky, stejně to bude smrt jen jinou formou a pomaleji), tak to navlíknou jako špatně odhadnuté uvolnění nebo vyšší moc...
    O tomto podezření se tiše mluví u nás v rodině a mezi známými a na internetu probíhají na toto téma občasné výbuchy.
    To odmítám akceptovat a na tom se podílet.
  2. Držet stávající opatření.
    Na "lékárnických vahách zvažovat" co můžeme uvolnit a těch cca 16 let pomaloučku promořovat. I za cenu ekonomického zadupání celé republiky.
    Samozřejmě posilovat zdravotnictví, aby kapacita zdravotnictví byla vyšší a ten celkový čas se zkrátil. Stejně to ale znamená cca 10% úmrtnost populace 60-90 let.
    Samozřejmě je zde naděje, že do roka bude US či jiná vakcína. Ale první v řadě bude US, pak bohaté a lidnaté země EU a až pak my. Navíc pokud budeme svou situaci mít pod kontrolou, tak budeme z pohledu ostatních moci počkat. Takže si další alespoň rok počkáme. Vakcinace také chvíli potrvá, než se vytvoří protilátky také, takže alespoň dalších 1/2 roku. Takže souhrně když vše půjde dobře, tak za 2,5 roku od teď by tento nouzový stav mohl skončit.
    Optimistický předpoklad je, že o toto se snaží vláda a politici naší země teď. Ale je to optimistické věštění z křišťálové koule.
  3. Nebo se nespoléhat na vakcínu a zkusit si pomoci jinak. Cíleným promořením málo rizikové skupiny po vzoru středověkkého boje se slintavkou a kulhavkou.
    Smrtnost pacientů v rozpětí věku (když nemají jiné obtíže) 0-50 let je cca 0,1%. Jeden z tisíce umře, když je samozřejmě k dispozici zdravotní péče. Hospitalizaci také nepotřebuje těch 15%, ale jen pod 10% a respirátor také potřebuje méně než 1%.
    Při 200 000 lidech měsíčně cíleně nakažených v předem plánované a provedené karanténě  to je 2,4 milonu lidí za rok, to znamená mít připraveno 20 000 lůžek pro hospitalizace a 2 000 plicních respirátorů.
    K tomu něco přidá vnější šíření a do roka bychom tu 1/3 populace mohli mít bezpečně promořenou a jen s 2 400 mrtvými - ta 0,1% ze 2,4 milionu. Plus samozřejmě úmrtí důchodců z nezachyceného nechtěného šíření.
    Ale za rok by byl v podstatě konec, takže oproti variantě b) by těch důchodců umřelo 2,5x méně, protože bychom ten čas zkrátili ze 2,5 roku (optimistická doba trvání varianty b.) na jeden rok (optimistická doba trvání varianty c.).
    Také je to do značné míry věštění z křišťálové koule. Je mi jasná nutnost významných investic, velká organizační náročnost, nedůvěra lidí. Ale na rozdíl od jiných států situace u nás není momentálně ve výbuchu a máme nějaký čas a klid si to promyslet a případně realizovat - nebo taky ne.

V každém případě je tato nákaza ekonomická, morální a emocionální rána se kterou se budeme muset vypořádat. Jde jen o to jak a za jakou cenu. Hledání řešení a přemýšlení o tom je můj způsob se s tím srovnávat.


Dodatek 15.4.2020 ve 22:40
Dle několika článků v na zpravodajských serverech (např. na parlamentních listech Ministr Vojtěch na ČT odmítl promořování. Rozvolňovat chce postupně) to opravdu vypadá, že vláda verbálně drží plán a. - bránit šíření a čekat na vakcínu. Ale faktické kroky s relativně rychlým uvolňováním přese všechna slova naznačují nadále postup a. - rezignovat, vzát to a následky maskovat za vyšší moc. Řeči o chytré karanténě a dohledávání kontaktů při stovkách nových případů denně jsou ... jen řeči. Taiwan to zvládl - ale při desítkách případů denně, ten nezaváhal a skvěle to podchytil od začátku.

1 komentář:

  1. Tohle byla podle mě od začátku fakt blbost a jen to ovlivnilo průmysl a ten soukromý sektor a podnikání. Jak někdo tohle mohl schválit, to jsem fakt nepochopil. Sehnat v té době jako autoservisák třeba prodej použitých autodílů, když polovina podniků byla zavřená, tak to bylo fakt něco. Jako už nikdy více.

    OdpovědětVymazat